**Q1-5 Directions: Study the following graph and answer the questions based on it**

1. Approximately what percent of the average annual exports for Company Z is the average annual export for Company Y during the given period?

a. 87.12%

b. 89.64%

c. 91.21%

d. 93.33%

## EXPLANATION

Average export of Y = 80+40+60+60+80+100+140/7=560/7=80

average export of Z =60+90+120+90+60+80+100/7=600/7

therefore, 80/600×7×100=560/6=93.33%

2. In how many of the given years, were the exports from Company Z more than the average annual exports over the given years?

a. 2

b. 3

c. 4

d. 5

## EXPLANATION

Average annual exports of Company Z during the given period = 1/7 x (60 + 90 + 120 + 90 + 60 + 80 + 100)

= Rs. ( 600 /7)crores

= Rs. 85.71 crores.

From the analysis of graph the exports of Company Z are more than the average annual exports of Company Z (i.e., Rs. 85.71 crores) during the years 1994, 1995, 1996 and 1999, i.e., during 4 of the given years.

3. What was the difference between the average exports of the three Companies in 2008 and the average exports in 2013?

a. Rs. 15.33 crores

b. Rs. 18.57 crores

c. Rs. 20 crores

d. Rs. 22.17 crores

## EXPLANATION

1993=80+60+30/3=170/3=56.7(apx.)

& 1998=50+80+100/3=230/3=76.7(apx)

therefore, 76.7-56.7=20

4. In which year was the difference between the exports from Companies X and Y the minimum?

a. 2009

b. 2013

c. 2011

d. 2014

## EXPLANATION

Average annual exports of Company Z during the given period

= 1/7 x (60 + 90 + 120 + 90 + 60 + 80 + 100)

= Rs. ( 600 /7)crores

= Rs. 85.71 crores.

From the analysis of graph the exports of Company Z are more than the average annual exports of Company Z (i.e., Rs. 85.71 crores) during the years 1994, 1995, 1996 and 1999, i.e., during 4 of the given years.

5. For which of the following pairs of years are the total exports from the three companies together equal?

a. 2008 and 2009

b. 2013 and 2014

c. 2009 and 2010

d. 2010 and 2011

## EXPLANATION

1995= 40+60+120=220

1996= 60+70+90=220

1997=60+80+100=240

1998=50+80+100=230

therefore , 1995=1996=220

## Leave a Reply